Songül DÜNDAR


dundar_songul@hotmail.com
  Tüm Yazıları

CİLAVUZ’DAN OKUL ARKADAŞIM OZAN İSA OĞUZ ve OĞUZ OZANLAR

Sevgi olsun barış olsun
Özgürlüğe varış olsun
Bu bir milli duruş olsun
Atatürk’te birleşelim
 
Ozan İsa Oğuz der ki
Dost diyenin zehir zerki
Arap Acem Kürd’ü Türk’ü
Atatürk’te birleşelim
 

      Evet, Kars Kâzım Karabekir Öğretmen Okulun’dan (Cilavuz) devre arkadaşım olan,Ozan İsa Oğuz; 1955 yılında,  Karaman’ın Taşkale Kasabası’nda doğdu. İlköğrenimini Taşkale’de tamamladı. Konya İvriz ve Kars Kâzım Karabekir Öğretmen Okulu’nda okudu. Ozan İsa Oğuz, Eskişehir Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Bölümü mezunudur. Karaman’da ve Manisa’da sekiz yıl öğretmenlik yaptı. Sanat tutkusu nedeniyle görevinden istifa ederek ayrıldı.   
      Ozan, kendi deyişlerini, sazı eşliğinde çalıp-çığıran bir halk sanatçısıdır.
Ozanlık, Türk tarihi kadar eski ve sadece Türk’e özgü bir gelenektir. Tarih içerisinde Türklerle yan yana veya komşu olarak yaşamış olan uluslar da, bu gelenekten etkilenmiştir, ancak Türkler kadar kalıcı ve başarılı olamamışlardır. Bugün, Türkistan’ın doğusunda ve batısında, Azerbaycan ve Kafkasya’nın her yanında, Afganistan, İran ve Irak’ta, Türkiye’de ve Balkanlar’da hatta Batı Avrupa’da Ozanlık Geleneği yaşamaktadır. İşte bu geleneğin, Türkiye’deki temsilcilerinden birisi de Karamanlı İsa Oğuz’dur. İsa Oğuz, küçük yaşlarda eline aldığı sazın, kısa zamanda ustası olmuş; güzel sesiyle, önceleri usta malı türküler okurken, giderek kendi deyişlerini seslendirmiş ve zamanla bunları notaya da alarak, türkü dağarcığını, bugünkü zengin seviyeye ulaştırmayı başarmıştır. Kısacası İsa Oğuz bugün, gerçek anlamıyla bir ozandır. Bir başka deyişle âşıktır; halk ozanıdır…
      İsa Oğuz, bir yandan, gerçek bir ozan olarak yaşantısını sürdürürken; öte yandan, başta aile bireyleri olmak üzere, çevresindeki insanları da eğiterek, yeni ozanlar yetiştirerek, gençlere halk müziğimizi sevdirmiştir. Eşi Semiha Oğuz(Hatunî Bacı) usta bir bağlama sanatçısı, usta bir âşık.  Eşi İsa Oğuz’la yaptığı atışmalar, deyişler kitapta yer aldı. Büyük oğlu Devrim Oğuz, İstanbul Üniversitesi Orman Endüstri Mühendisliği bölümü mezunu, gelecek vadeden genç bir ozandır. İkinci oğlu Ali Oğuz Selçuk Üniversitesi Gıda Teknolojisi bölümünü bitirdi. O da genç bir ozandır. Âşık ailenin harika çocuğu, Birsen Oğuz Erdinç saz, söz sahibi bir ozandır. Dört yaşında söz, beş yaşında saz ustası, şu anda Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi mezunu ve müzik öğretmeni. Ailenin en küçük sanatçısı Ozan Oğuz ise şiirlerinin yanı sıra, şelpe ve arpej tekniklerini uygulayabilen usta bir bağlamacı ve sempatik bir gitarist olarak ailenin sanatçı renkleri arasında yerini almakta. Bir ailenin bütün üyelerinin âşık olması pek sık görülecek bir olay değildir. Bugün, altı kişiden oluşan bir ailenin bütün üyeleri kendi çaplarında âşıklık ve ozanlık geleneğinin içindedirler.

      Bu gelişmede dikkati çeken bir husus da, kızı Birsen’in önünde iki ağabeyi varken, daha çocuk yaşlarında babasıyla birlikte âşıklar bayramlarında boy göstermesidir.
  Gerçi çocukları arasında âşıklık yönünden daha çok şairlik yönü kuvvetli olanlar varsa da temel olarak onlar bir “Ozan” ailesidir.

      İsa Oğuz, Folklor Araştırmaları Kurumunun üyesidir. Konya Âşıklar Bayramı’na katıldı.  Selçuk Üniversitesi tarafından, beş yıl aralıksız olarak düzenlenen “Âşıklar Şöleni”nde yer aldı. 1983-1984 yıllarında Arif Sağ’dan nota ve bağlama dersleri aldı.
     Karaman’da Müzik Evi, Notalı Bağlama Kursları ve Âşıklar Kahvesi açtı. Yunus Emre Halk Âşıkları Derneği’ni kurdu. Yirmi üç yıl zarfında altı bin dolayında öğrenciye saz öğretmenliği yaptı. Birçok halk ozanı ve bağlamacı yetiştirdi. Özenle yetiştirdiği, beş yaşında “Dünyanın“En Küçük Âşığı” unvanını alan kızı Birsen Oğuz’la birlikte Uluslararası İstanbul Festivali’nin yanı sıra Ankara, İzmir, Eskişehir, Adana, Mersin, Silifke, Kocaeli ve Malatya gibi birçok yörede yapılan şölen ve yarışmalarda sayısız ödüller aldı.
        İsa Oğuz derlediği çok sayıda halk türküsünü Kültür Bakanlığı arşivine kazandırdı. Çalışmaları TRT Televizyonları, Hollanda Leiden Üniversitesi, Finlandiya radyo ve gazetelerinde sergilendi. 1993 yılında öğretmenlik görevine tekrar başladı. Karaman’daki çeşitli okullarda ve Halk Eğitimi Merkezi’nde müzik ve saz dersleri verdi. Türk Halk Müziği korolarını çalıştırdı. Mayıs 2006'da Oğuz Ozanlar adlı şiir kitabını yayımladı. 02 Aralık 2006 tarihinde başkanlığını İrfan Ünver Nasrattınoğlu’nun yürüttüğü (HAKAK) Halk Kültürü Araştırma Kurumu tarafından, Halk Kültürüne hizmet ödülü aldı. Son olarak görev yaptığı Karaman Cumhuriyet İlköğretim Okulu’ndan emekli oldu. İşlettiği müzik evine ek olarak notalı bağlama kursları verdi.    

       Karamanlı Âşık İsa Oğuz, her konumda, her hususta bir usta âşığımız.  Olgun,  yeteneğini, kültürünü, ustalığını, abartmadan, sazıyla, sözüyle dile getiren bir insandır.  Karamanlı ünlü şairlerin, Gufrânî’lerin, Kenzî’lerin devamı olarak Karaman’da başarıyla sürdürmüştür. Katıldığı yarışmalarda şiir, atışma, türkü ve muamma dallarında başarılı olmuştur. Altın madalyalar kazanmıştır.

Ozan İsa Oğuz der ki;

Dil başkenti Karaman’ın kırları
Şaha kalktı kalesinin surları
Türkü oldu acıları sırları
İşte böyle doğdu Oğuz Ozanlar
 

Sazlı, sözlü, aile boyu bir sanatçılar topluluğu, aile boyu halk ozanı olan Oğuz Ozanlar topluluğunun ustası, Oğuz Ozanların babası, Karaman’ın yetiştirdiği ozan evladı ve sevgili okul arkadaşım Ozan İsa Oğuz, 5 Aralık 2020 tarihinde vefat etti.7 Aralık 2020 tarihinde Karaman şehir mezarlığında ebediyete uğurlandı.

Ölümsüz eserlerinle dünya durdukça gönüllerde yaşayacaksın sevgili Ozan İsa Oğuz.

 Ruhun şad olsun değerli okul arkadaşım.   

*** Köşe Yazarlarımız İLESAM (Türkiye İlim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği) üyesidir ve telif hakları İLESAM tarafından korunmaktadır. Köşe Yazarlarımızın yazıları izinsiz olarak kopyalanamaz ve başka bir yerde yayınlanamaz. İzin almadan yazıları kopyalayıp başka yerde yayınlayanlar, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri kanunu kapsamında İLESAM'ın kendilerine açaçağı maddi tazminat davasını kabul etmiş sayılır.


 Okunma Sayısı : 1292

Yorumlar

Yorum Yap

Adınız Soyadınız
E-Posta
Girilecek rakam : 920837
Lütfen yukarıdaki rakamları yazınız.