Erdoğan PAMUK


epamuk2001@yahoo.com
  Tüm Yazıları

ÜNİVERSİTE KAPISI

Geçen yazımda değindiğim kapı metaforu (mecazı) ve Boğaziçi gündemini zülfü yâre dokunmadan yine sürdürelim:

Cebinizden kırmızımtırak bir on liralık banknot çıkarın ve inceleyin. Üzerinde ünlü matematikçimiz ve Atatürk’ün hemşerisi Cahit Arf’ı göreceksiniz. Merhum Arf’ın meşhur bir sözü var. Üniversite kurulmaz, üniversite olunur!

Peki, nasıl?

Üniversite olmak için bilim felsefesi, bilim tarihi ve araştırma metotları çok iyi bilinmelidir. Size bir sırrımı vereyim! Transkripimde yani Türkçesi not dökümümde, lisans eğitimimi tamamladığım DTCF’de Bengü Üçok Hoca hanımın Araştırma Metotları dersini okuduğum kayıtlıdır. Demek ki iyi bir araştırmacı olmak için öncelikle eğitim şart! Metodoloji desem ya da Bilimin İşleyiş Yöntemi diye açıklasam anlaşılır mı?

Üniversitelerimizden ne bekliyoruz? Veya üniversitenin görevleri ne olmalıdır?

Bence üniversitenin en önemli görevi bilinen ve henüz bilinmeyen tabiat kanunlarının ve toplum sırlarının açıklanması ve bu yönde gayretleridir. Kısacası bilimselliktir. Evren, ya da kâinat kitabını iyi okumaktır.

Üniversite kurumunun daha sonraki görevi, ortaya çıkmış ve çıkabilecek sorunları çözmektir. Bilindiği gibi problem çözmek, bilinenler yardımıyla bilinmeyene ulaşmak demektir. Adına ister icat deyin ister inovasyon!

Ve üniversitelerin başlıca görevi halkı aydınlatmak ve önderlik yapmak olmalıdır.

Üniversitelerin herkesçe bilinen görevi ise insanları eğitip meslek sahibi yaparak nitelikli insanlar yetiştirmektir.

Üniversite saydığımız bu fonksiyonları, ya da işlevini yapmak için özerk olmalı mıdır?

 Evet, ve de siyasetten bağımsız olmalıdır. Eski üniversitelerimizden açık anlatımla Sahn Medreselerinden sonra dünyevi ilimler denilen fizik, kimya, mühendislik, coğrafya, astronomi ve diğer bilimlerin siyaseten kaldırılarak akılcılığın yerini nakilciliğin almasıyla toplum olarak Batı karşısında ne kadar geri kaldığımız ortadadır.

Benim öteden beri söyleye geldiğim üzere vahyin hitabı akıllıyadır! Aklı olmayanın dini de yoktur!

Peki, bilim insanının özelliği nedir, ne olmalıdır?

Dergimiz ve yayın organı adımız İMBİK’ten damıtılmış su gibi aziz, aydın sorumluluğu olan, dürüst, açık, çalışkan, temiz,  uz görüşlü ve net kişi özellikleri olan bilim insanları arzuluyoruz.

Üniversite, özellikle Boğaziçi kapılarının önündeki ve ardındakilerin dikkatine…

*** Köşe Yazarlarımız İLESAM (Türkiye İlim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği) üyesidir ve telif hakları İLESAM tarafından korunmaktadır. Köşe Yazarlarımızın yazıları izinsiz olarak kopyalanamaz ve başka bir yerde yayınlanamaz. İzin almadan yazıları kopyalayıp başka yerde yayınlayanlar, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri kanunu kapsamında İLESAM'ın kendilerine açaçağı maddi tazminat davasını kabul etmiş sayılır.

 


 Okunma Sayısı : 1054

Yorumlar

Yorum Yap

Adınız Soyadınız
E-Posta
Girilecek rakam : 833707
Lütfen yukarıdaki rakamları yazınız.